skip to Main Content

Opening Dementheek in bibliotheek Kaatsheuvel

Wethouder Jan Brekelmans opende dinsdag 10 december in de bibliotheek in Het Klavier de Dementheek. Het is een herkenbare plek in de bibliotheek met informatie, boeken en spelmateriaal over het thema dementie.

De gemeente Loon op Zand wil samen met de andere gemeenten in Midden Brabant een dementievriendelijke regio zijn. Dat moet van en voor de inwoners van de regio zijn.Er zijn contacten gelegd met verenigingen, instellingen en ondernemers met als doel de dementie bespreekbaar te maken, personeel te trainen in herkenning van dementie en activiteiten te organiseren voor mensen met een vorm van dementie en mantelzorgers. De Dementheek is een welkome ondersteuning hiervan.

Blij met initiatief

Wethouder Jan Brekelmans zei dat het niet de eerste keer is dat er over dementie gesproken wordt. “De gemeente streeft ernaar om mensen met een vorm van dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daar moest de gemeenschap op voorbereid zijn en daarom zijn wij blij met dit initiatief van de bibliotheek. Mensen die in aanraking komen met dementie kunnen hier informatie betrekken bij deze afdeling,” aldus de wethouder. Vervolgens las Gerard Putmans, die zelf lijdt aan de aandoening, een gedicht voor over dementie dat geschreven is door Dirk Jansen.

Info en begeleidingsmateriaal

Emily Kok gaf uitleg over de Dementheek. Naast foldermateriaal zijn er boeken met verhalen van vroeger, maar ook kookboeken voor dementerenden en boeken over muziek en bewegen. Er zijn spelmaterialen gericht op geheugentraining en activiteiten en een thema-koffer met begeleidingsmateriaal. Deze kunnen geleend worden bij de Dementheek.

Geheugenwerkplaats

Monique en Marlies zijn van de Geheugenwerkplaats en begeleiden mensen met dementie. Zij gaven uitleg over de aandoening dementie en de impact die het op het leven heeft. Niet alleen op de mensen zelf maar ook op de omgeving. Zij geven mensen aansturing die ze nodig hebben. Zij zijn blij met de Dementheek, die bijdraagt aan de kwaliteit van leven voor mensen met dementie. De Geheugenwerkplaats is gevestigd in Dienstencentrum De Rode Loper aan het Paulus Potterplein 42 in Kaatsheuvel. Elke maandag en donderdag is er vrije inloop van 10.00 tot 13.00 uur voor gehuegentraining en info. Deze is voor mensen met dementie maar ook voor mantelzorgers en iedereen die info wil. De toegang en de koffie zijn gratis.

Bron: De Duinkoerier, 18 december 2019

Theater in het Klavier © 2024 | Realisatie door Two Step Web & Marketing | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring
Samenwerking met Stichting Muziek, Evenementen en Bevordering Amateur Muziek | KvK: 18065400

Back To Top